Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
2019. február 18.

Fenntarthatósági témahét

Szerző: mokaidu           Feltöltve: 2018-05-07

Fenntarthatósági témahét

2018. április 20-27.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében idén is megrendezésre került a Fenntarthatósági Témahét, melynek témái a természeti- és épített környezet védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződtek.

Ebben a tanévben a 9. a osztály vett részt a témahéten, melynek kapcsán mi az épített környezetünkkel, valamint a közösségi kertekkel foglalkoztunk. Tanulóink abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy iskolánk egy műemlékvédelem alatt álló épületben működik. A hét elején a gyerekek megismerkedhettek Huszár Mihály történész-múzeológus segítségével a kastély korábbi tulajdonosainak, a Véssey családnak a történetével, valamint iskolánk névadójával, Széchenyi Zsigmonddal. Ebben segítségünkre volt a kastély épületében 2010 óta meglévő emlékszoba, ill. szobák, mivel a szomszéd teremben egy iskolatörténeti kiállítás is található, ahol azt tudhatták meg a gyerekek Domjánné Veres Éva nyugalmazott tanárnőtől, hogyan is vette birtokba a kastélyt immáron 55 évvel ezelőtt az iskola.

A témhét keretén belül célul tűztük ki a kastély mögött található kisebb angolpark helyreállítását. A korábbi években a park puszpáng sövényét egy kártevő pusztította el, ezek helyét most tuják veszik át, melyeknek a megfelelő gondozásával, metszésével, alakításával reméljük újra egy szép, esztétikus park lesz majd itt. Köszönet ezért a 9. a tanulóinak, Németh János, Horváth Imre, valamint Bikali Imre kollégáinknak, akik a munkálatokban segédkeztek a gyerekeknek.

A hét második felében a közösségi kertek témakörével foglalkoztunk, amelye tulajdonképpen már a parkosítással belekóstoltak a gyerekek. Miklós Csaba tanár úr segítségével tanulóink utána jártak a közösségi kertek történetének, kiselőadásokat készítettek, melyeket aztán a csoportok be is mutattak egymásnak. Meglátogattuk az iskola területén lévő kertészetet, interjúkat készítettünk, melynek kapcsán azt szerettük volna megtudni, hogy honnan kerülnek ételeink az asztalra, majd végezetül összeállítottunk egy fenntartható heti menüt.

Remélem tanulóink új ismeretekkel és élményekkel lettek gazdagabbak.

Sandrik Beáta

kattints a képre a galériához

felnőttképzés

friss hírek

Fakitermelő Szakképesítő tanfolyam indul
Okj szám:31 623 01
SZALAGAVATÓ 2019
Szőcsény

Videó

ökoiskola

pályázat